LMS of LXP? Wat is het verschil eigenlijk?

Een learningmanagementsysteem is een platform om leeractiviteiten van medewerkers te beheren. Tegenwoordig willen we meer dan dat, leren moet een ervaring zijn. Tijd om te switchen naar een learning experience platform?

Achterhaald

Een LMS-systeem is een centrale plek waar je opleidingen, trainingen en andere leeractiviteiten beheerd. Het is een gesloten omgeving, beheerd door een administrator. Vandaag de dag is kennis overal verkrijgbaar en daarmee is het gebruik van enkel zo’n gesloten systeem eigenlijk een beetje achterhaald.

Medewerker centraal

Josh Bersin is eigenaar van de gelijknamige academie, de wereldwijde professionele ontwikkelingsacademie voor HR-leiders en hun teams. Hij denkt dat de filosofie van ‘learning in the flow of work’ meer past bij de moderne maatschappij. Een learningexperienceplatform past daarbij. Een LXP is een gepersonaliseerde, sociale, online leerervaring voor medewerkers. Het is een open ecosysteem waarin niet de studie maar de student – lees: de medewerker – centraal staat. Op die manier kunnen medewerkers niet alleen kennis opdoen die door de organisatie wordt aangeboden, maar dit combineren met externe kennis.

Einde van LMS?

Werk je met een LMS en denk je nu dat je niets meer aan je platform hebt? Wees gerust, bij een LXP is het LMS een onderdeel van het grotere geheel. Content over een bepaald onderwerp wordt geclusterd op een gestructureerde en slimme manier. Zo worden leermaterialen – denk aan online trainingen, klassikale trainingen, pdf’s en YouTube-video’s – per onderwerp aangeboden, waarbij materiaal uit het LMS en materiaal van andere bronnen worden gecombineerd.

Engagement

Een leeromgeving is pas optimaal als de gebruikers engaged zijn en blijven. Door gamification in te zetten, worden mensen met speltechnieken gestimuleerd om te leren. Games bieden helder gedefinieerde doelen die haalbaar zijn en geven een gevoel van gemeenschap en voldoening. Dat dat werkt, hoeven we niemand uit te leggen. Maar ook de inzet van augmented reality en kunstmatige intelligentie helpt mensen echt een leerervaring te bieden.

LXP versus LMS

Nog even in het kort. Hoewel je het op het eerste gezicht misschien niet zou denken, zijn er een aantal verschillen tussen een LMS en een LXP:

Kortom: een LMS is een echt leersysteem, een LXP is echt een leerervaring.

Meer weten?

Er is steeds meer interesse in Nederland voor LXP’s. Logisch. Een LXP is wat ons betreft de toekomst en wordt door een flink aantal van onze klanten volledig omarmd. Wil jij een ook keer kennismaken met het LXP van MyCademy? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en we geven je graag een online demo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen