Zo zet je een leerplatform in bij evaluatiegesprekken

Als manager stuur je je team aan. Maar tegelijkertijd heb je ook de rol van coach voor elk individu in je team. Hoe kun je informatie uit je leerplatform gebruiken om die rol te vervullen?

Manager als coach

Iedereen die weleens een micromanager als baas heeft gehad, weet hoe beklemmend dat is. Maar de tijd dat je als manager nog als baas werd gezien en je je ook straffeloos zo kon gedragen, ligt inmiddels lichtjaren achter ons. Vandaag de dag is een manager – gelukkig – meer een coach. Het zijn net de Olympische Spelen: de atleet heeft het talent, de coach helpt de atleet – met behulp van een goede strategie en een heldere visie – om dat talent ten volle te benutten en om zijn of haar doelen te behalen. Je focust je op de ontwikkeling van je team en stimuleert op die manier het leerproces van de individuen afzonderlijk en van je team als geheel.

Stippel een leerpad uit dat naar een doel leidt

Een slim leerplatform kan je daar als manager bij helpen. Bespreek samen wat het ontwikkeldoel van je medewerker is. Weet een medewerker niet goed waar hij of zij heen wil? Laat ze dan eens een paar weken zichzelf goed observeren. Zo krijgen ze antwoord op vragen als: Waar word ik blij van en waar krijg ik energie van? Wat voelt naar? Wat gaat vanzelf en wat voelt als een struggle? Wat brengt creativiteit bij mij naar boven? Wat maakt me trots? Heeft je medewerker het doel eenmaal helder, stippel dan samen een leerpad uit dat naar dat doel leidt. Hang daar vervolgens wel een tijdspad en einddatum aan.

Houvast

Dankzij het leerplatform heb je bij elk evaluatiegesprek een mooi houvast. Zijn de ontwikkeldoelen niet gehaald? Bespreek dan waarom het niet gelukt is. Wat waren de drempels? Wat ging er wel goed? Hoe kun je de doelen zodanig bijstellen dat ze volgende keer wel behaald kunnen worden? Zo stuur je steeds bij en bereikt je medewerker uiteindelijk makkelijker zijn of haar doel.

Meer weten?

Meer weten over het maken van leerpaden en andere slimme features van het MyCademy leerplatform? Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen